Lilit Efsanesi: İlk Feminist

Bazı insanlar Lilith hikayesinin orijinalde Kutsal Kitapta yazdığını söyler. Eğer bilmiyorsanız Lilith mitini kısaca özetleyeyim.

Lilith, Adem'in ilk eşiydi. Onunla birlikte topraktan yaratılmıştı. Ona itaat etmeyi reddettiği için Aden Bahçesinden kovuldu. Böylece Tanrı, Havva'yı Adem'in kaburga kemiğinden yarattı ve bu sayede Adem'e itaat edecekti.

Buradaki teori der ki Lilith orijinalde Yaratılış kitabında yer alıyordu ancak daha sonra cinsiyetçi erkek yazarlar tarafından bu hikaye kaldırıldı.

Buradaki problem şudur. Bu anlattığım şeylere dair tek bir kanıt dahi olmaması. Lilith konusu Yahudi çalışmalarında bile milattan sonra 500 yılının öncesinde ortaya çıkmıyor. Aynı zamanda Ölü deniz yazmalarında da Lilith'e rastlanmıyor ve Yaratılış kitabının hiçbir el yazmasında da Lilith'i görmüyoruz. Ve hatta onun ismine milattan sonra 500 yılından önceki hiçbir Kutsal Kitap yorumunda veya Apokrif kitapta rastlamıyoruz.

Ne sürpriz ama...


Olası İtiraz:

"Yabanıl hayvanlarla sırtlanlar orada buluşacak, tekeler karşılıklı böğürecek. Lilit oraya yerleşip rahata kavuşacak."
-Yeşaya 34:14


Yeşaya 34 'de İbranice Lillit kelimesi geçer ancak Kutsal Kitap uzmanları, bu kelimenin Lilith mitiyle bir ilgisi olmadığını söyler. İbranice Lilit kelimesi Cüce Baykuş veya gece yaratığı anlamına gelir. Bu kelime Kutsal Kitabın sadece bu pasajında kullanıldığı için net anlamı konusunda tartışmalar bulunur ancak içerisinde bulunduğu ayet tamamen yabanıl hayvanlardan bahseder.