Lut ile Kızları | Yaratılış 19:30-38

Lut Soar'da kalmaktan korkuyordu. Bu yüzden iki kızıyla kentten ayrılarak dağa yerleşti, onlarla birlikte bir mağarada yaşamaya başladı. Büyük kızı küçüğüne, “Babamız yaşlı” dedi, “Dünya geleneklerine uygun biçimde burada bizimle yatabilecek bir erkek yok. Gel, babamıza şarap içirelim, soyumuzu yaşatmak için onunla yatalım.” O gece babalarına şarap içirdiler. Büyük kız gidip babasıyla yattı. Ancak Lut yatıp kalktığının farkında değildi. Ertesi gün büyük kız küçüğüne, “Dün gece babamla yattım” dedi, “Bu gece de ona şarap içirelim. Soyumuzu yaşatmak için sen de onunla yat.” O gece de babalarına şarap içirdiler ve küçük kız babasıyla yattı. Ama Lut yatıp kalktığının farkında değildi. Böylece Lut'un iki kızı da öz babalarından hamile kaldılar. Büyük kız bir erkek çocuk doğurdu, ona Moav adını verdi. Moav bugünkü Moavlılar'ın atasıdır. Küçük kızın da bir oğlu oldu, adını Ben-Ammi koydu. O da bugünkü Ammonlular'ın atasıdır.

-Yaratılış 19:30-38


Bu ayete dair ilk bilmemiz gereken şey Lut'un bir peygamber olmamasıdır. Kutsal Kitabın hiçbir ayeti ve hatta Yahudilik dini bile Lut'un bir peygamber olduğunu söylemez. Ancak o bir peygamber olsaydı dahi metni anlamak çok zor olmazdı. Kutsal Kitapta peygamberler günahsız değillerdir. İsa Mesih hariç her birisi günahkârdır ve büyük günahlar işledikleri de görülebilir. Eğer hiç günah işleyemeyen kişiler olsaydı denenmelerinin de bir anlamı olmazdı ve insanlar yerine meleklerin bu işi yapması gerekirdi. Denense dahi hiç düşemeyecek bir peygamber varsa denenmesi de rol yapmak gibi olurdu çünkü ne kadar denenirse denensin asla düşmeyecektir. Peygamberler günah işleyebilirler ancak günah işlemeleri, Kutsal Kitabın bu eylemlerini onayladığı anlamına gelmez.


Hiçbiriniz cinsel ilişkide bulunmak için yakın akrabasına yaklaşmayacak.
- Levililer 18:6


Ayette gördüğünüz gibi bu tarz ilişkiler yasaktır ve Kutsal Kitapta onaylanmaz. Kutsal Kitap bizlerden peygamberlerin işlediği günahları saklamaz çünkü bunun bize bir ders olmasını ister:

Bu olaylar başkalarına ders olsun diye onların başına geldi; çağların sonuna ulaşmış olan bizleri uyarmak için yazıya geçirildi.
- 1.Korintliler 10:11

Ancak bu olayda kırmızı ile işaretlediğim yerlerde görebildiğiniz gibi Lut bu yaşanan olayların farkında bile değildir. Yani kendisi bir günah işlememiştir. Bu durumda kızlarını incelememiz gerekir çünkü asıl günahı onlar işlemişler çünkü bu yasak ilişkide bulundular. Aslında buradaki detaya bakacak olursak kızlar her ne kadar günah işlemiş olsalar da niyetlerinin kötü olmadığını ayrıntılarda görmekteyiz. Bu olayın hemen öncesinde Sodom'un yok oluşunu görmüşlerdi ve dünyada sadece kendilerinin kaldığına inanıyorlardı. Ayette babaları ile yatmalarındaki niyetlerinin "zevk almak" değil ama "soylarını yaşatmak" olduğunu görüyoruz.

Buradan çıkaracağımız ders şudur: Bir insan çok içki içtiğinde iyi seçimler yapmaz, kontrolünü kaybeder ve günahkar doğası gereği hareket eder. Ensest sonucunda iki çocuk dünyaya geldi ve bu iki çocuk, tarih boyunca İsrail'le çatışan iki ulusun babası oldu. İsrail bu durumdan çok acı çekti. Niyetler ne olursa olsun günahın sonuçları her zaman kötüdür.