Yuhanna 1:10

1:10

Yuhanna 1:10 Tanrı'nın açık amacı ve planı olan logos'un dünyada olduğunu gösterir ve aynı zamanda Yuhanna 1:3'te ifade edileni farklı bir şekilde tekrarlar, Tanrı logos aracılığıyla dünyayı yaratmıştır. Bununla birlikte, Yuhanna 1:10 dünyanın logosu bilmediğini ve dolayısıyla ima yoluyla dünyanın Tanrı'yı bilmediğini de ekler.

Yuhanna 1:10'un Yuhanna 1:3'te söylenenleri yeniden ifade etmesi Yuhanna'nın bu bölümünü bir tür kapsayıcılıkla sona erdirir. Yuhanna 1:1-10'u bir araya getirir ve Tanrı'nın logos aracılığıyla ne yaptığını ifade eder. Yuhanna 1:11'de konu değişir ve Tanrı artık logos aracılığıyla değil, Mesih aracılığıyla çalışır. Bu noktada konunun logostan Mesih'e kaydığı açıktır.

Bazı bilginler, "dünya O'nun aracılığıyla yaratıldı" ifadesinin sadece Mesih tarafından yaratılmakta olan yeni yaratılışa bir gönderme olduğunu düşünürler (bkz. Kol. 1:15-20 ve İbr. 1:1,10), ancak Yuhanna 1:10 ayeti 3. ayetin ne dediğini vurguladığından, bu pek olası bir açıklama gibi görünmemektedir. Bu alternatif açıklama için Racovian Catechism, 89-91'e bakınız.