Kilise Babası'nın İncil üzerinde yaptığı hile (Aziz Augustinus)

Kutsal Kitap içerisinde İsa Mesih'in direkt kendi ağzıyla büyük bir gerçeği açıkladığı çok önemli bir ayet vardır ve bu ayetin dikkatlice analiz edilmesi Kilise'nin büyük bir yalanını açığa çıkaracaktır. Tabii bu ayet yalnızca benim dikkatimi çekmemişti. Daha önceden yaşamış olan ve İsa'nın Tanrı olduğuna inanan Kilise Babaları da bu ayetten çok rahatsız oldular ama öncesinde gelin birlikte ayeti okuyalım.


"Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İsa Mesih'i tanımalarıdır. "
-Yuhanna 17:3

Şimdi daha dikkatli bakalım:

Bu sözü söyleyen kişi kim?
İsa Mesih.

Tek Gerçek Tanrı olarak kimi tanımamızı istiyor?

Baba'yı.

Tek Gerçek Tanrı formülüne kendisini dahil ediyor mu?
Hayır!


Üçlü Birlik inancı için çok rahatsız edici bir ayet değil mi? Augustine de bu ayetten çok rahatsızdı çünkü bu ayet hiçbir şekilde Üçlü Birlik inancını desteklemiyordu ama Augustine'in yaşadığı zamanlarda Üçlü Birlik inancı ün kazanmaya başlamıştı ve bu ayet Üçlü Birliğin var olduğu etkisini hiç bırakmıyor. Çünkü bir olan Tanrı, tek gerçek Baba Tanrı olarak tasvir ediliyor ve İsa da bu Tanrı'nın yanındaydı ama Tanrı'nın kendisi değildi. Augustine bu ayet yüzünden çok büyük sıkıntıdaydı. Bu yüzden ayet ile ilgili hile yapmak istiyordu.

Tractates On the Gospel of John 105.bölüm John 17:1-5 bölümüne bakalım.

Augustine bu ayetin şu şekilde okunması gerektiğini söyledi:

"Seni ve gönderdiğin İsa Mesih'i tek gerçek Tanrı olarak tanımalarıdır."
-Tractates On the Gospel of John, 105, John 17:1-5

Bu şekilde de Üçlü Birliğin yalnızca iki üyesi olduğu etkisini bırakıyor. Ama bu tamamen uydurma ve sahtekarlıktır çünkü Kutsal Yazı'nın manasını değiştiriyor.

Bu hileyi normal birisi yapsaydı eminim ki herkes o kişinin sahtekar olduğunu rahatça söyleyebilirdi ama bunu yapan kişi Gelenekçi/Teslisci Hristiyanların taptığı(gerçekten tapıyorlar) bir Kilise Babası olunca kimse ağzını açamıyor ve bu yapılana sessiz kalıyor. Tanrı bunun hesabını kesinlikle soracak:

' Bu kitaptaki peygamberlik sözlerini duyan herkesi uyarıyorum! Her kim bu sözlere bir şey katarsa, Tanrı da bu kitapta yazılı belaları ona katacaktır. Her kim bu peygamberlik kitabının sözlerinden bir şey çıkarırsa, Tanrı da bu kitapta yazılı yaşam ağacından ve kutsal kent ten ona düşen payı çıkaracaktır. '
-Vahiy 22:18-19