İsa sadece Yahudilere mi gönderildi?

İsa, “Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim” diye yanıtladı.

-Matta 15:24


Müslümanların iddiası

Müslümanlar bu ayeti İsa'nın sadece Yahudiler için bir peygamber olduğu ve bu nedenle öğrencilerinin de sadece Yahudilere gönderildiği görüşlerinin doğrulanması olarak kabul ederler. Buradan hareketle İsa'nın öğretilerinin Yahudi olmayanlar için olmadığını ve bu nedenle Hristiyanlığın İslam'ın aksine evrensel bir din olamayacağını savunurlar.


Gerçeklerin analizi

1) Ayetin bağlamını düşünün. İsa kadına İsrail'den başka kimseye gönderilmediğini söylemiş olabilir ama daha sonra Kenanlı kadının kızını iyileştirmiştir. Bu, Müjde'nin İsrail dışındaki öteki uluslara da verilebileceği fikrini doğrulamak için yapılmıştır.

2) Yahudi olmayanları ilk kiliseye dahil etme hareketi İsa'nın dirilişinden sonraya kadar gerçekleşmemiştir (Elçilerin İşleri 10). Bu, Tanrı'dan doğrudan gelen bir vahiyle gerçekleşmiştir (Elçilerin İşleri 10:10-16) ve Tanrı tarafından gönderilen Kutsal Ruh'un dağıtımıyla onaylanmıştır (Elçilerin İşleri 10:44-48). Bu olay, Tanrı'nın Yahudi olmayanları da kiliseye dahil edilmesini onaylandığını gösterir ve eğer bu Tanrı tarafından teşvik ediliyorsa o zaman Müjde, Yahudiler için olduğu kadar Yahudi olmayanlar için de bir mesaj olmalıdır.

3) İsa Havarilere Müjde'yi tüm dünyada ve sınırlama olmaksızın herkese duyurma emrini vermiştir. (Matta 28:19,20; Markos 16:15; Elçilerin İşleri 1:8). Bütün bunlar İsa'nın, mesajını tüm insanlar için evrensel bir mesaj olarak gördüğünü göstermektedir.