Yuhanna 14:16-17 Tesellici, Faraklit

"Ben de Baba'dan dileyeceğim. O sonsuza dek sizinle birlikte olsun diye size başka bir Yardımcı/Tesellici, Gerçeğin Ruhu'nu verecek. Dünya O'nu kabul edemez. Çünkü O'nu ne görür, ne de tanır. Siz O'nu tanıyorsunuz. Çünkü O aranızda yaşıyor ve içinizde olacaktır."

-Yuhanna 14:16-17


Müslümanların iddiası

Müslümanlara göre bu ayette bahsedilen Tesellici aslında Muhammed'dir. Bu pasajlarda Teselliciye verilen birçok ünvanın Muhammed'e verildiğine inanırlar.


Gerçeklerin analizi

1) İncil bu ayette geçen Teselliciyi çok açık bir şekilde Kutsal Ruh olarak tanımlar.


"Ama Baba’nın benim adımla göndereceği Yardımcı, Kutsal Ruh, size her şeyi öğretecek, bütün söylediklerimi size hatırlatacak."
-Yuhanna 14:26


2) Muhammed Gerçeğin Ruhu olamaz (Yuhanna 14:17; 16:13). O bir ruh değildir, etten bir insandır.


3) Yuhanna 14:26'ya göre Yardımcının/Tesellicinin görevi havarilere İsa'nın tüm sözlerini anlatmaktı. Muhammed havarilerle hiç tanışmadı.


4) Tesellici İsa aracılığıyla Tanrı tarafından gönderildi. Müslümanlar İsa'nın Muhammed'i gönderdiğini tam olarak nasıl iddia ediyorlar?


"Baba'dan size göndereceğim Yardımcı, yani Baba'dan çıkan Gerçeğin Ruhu geldiği zaman, bana tanıklık edecek."
-Yuhanna 15:26


5) Kutsal Kitabı okurken ayetlerin arasından sadece beğendiğiniz kelimeleri seçip oradan anlam çıkarmak yerine bağlamı içerisinde okumaya karar verdiğiniz zaman İsa'nın bahsettiği bu olayın zaten çoktan gerçekleşmiş olduğunu görebilirsiniz. Hemen bir sonraki bölüm olan Elçilerin İşleri'nde tüm bu olaylar gerçekleşir.


6) Bazı Müslümanlar, kendilerini dinleyen kimselerin Grekçe kelime araştırması yapmayacaklarını çok iyi bildiklerinden buradaki ayette aslında periklytos yazdığını ve parakletos yazmadığını söyler çünkü okuyucu kişi parakletos'un Kutsal Kitapta nerelerde kullanıldığına bakarsa bu konuşmaların yalan olduğunu anlar. Bu iddiayı ortaya atan kişiler de bazen iddialarını güçlendirmek için bunu söylerler ama bu kısmı çok uzatmadan sadece şu görseli göstermem yeterli olacaktır.