Yuhanna 17:5

Baba, dünya var olmadan önce ben senin yanındayken sahip olduğum yücelikle şimdi beni yanında yücelt.

-Yuhanna 17:5 TCL02

Türkçe tercümelere özel durum

Öncelikle bu ayetle ilgili önemli bir noktaya dikkat çekmem gerekiyor. Bu ayetin orijinal metninde "ben senin yanındayken" ifadesi yoktur. Hatta çok popüler İngilizce Kutsal Kitap çevirilerinde dahi böyle bir ifadeyi bulamazsınız.


Bu yüzden bu ayeti diğer tüm çevirmenlerin yaptığı gibi şu şekilde tercüme etmemiz en doğrusu olacaktır:

"Ve şimdi, Baba, dünya var olmadan önce seninle sahip olduğum yücelikle beni kendinle birlikte yücelt."

veya

"Ve şimdi, Baba, dünya var olmadan önce sende olan yüceliğimle beni kendinle yücelt."


Bu ifade ne anlama geliyordu?

İsa dünya yaratılmadan önce gerçek anlamda bir kişi olarak mı yoksa Tanrı'nın önbilgisinde yani zihninde mi vardı? Kutsal Kitaba göre hem Mesih hem de Mesih'in Bedeni olan Kilise, öncesinde Tanrı'nın planında birer düşünce olarak mevcuttu. İnsanların bu ayette Tanrı'nın zihnindeki mecazi bir varoluştan ziyade gerçek bir fiziksel varoluşu okumalarının nedeni Üçlü Birlik taraftarlarınca oluşturulan ön kabullere dayanır. 2.Timoteos 1:9 ayetinde her Hristiyan'a "zamanın başlangıcından önce" lütuf verildiğini söylendiğinde hiç kimse zamanın başlangıcında bizlerin Tanrı'yla birlikte yaşadığınızı kanıtlamaya çalışmaz. Bu metni okuyan herkes doğal olarak bizim "Tanrı'nın zihninde", yani Tanrı'nın önbilgisinde olduğumuzu kabul eder. Aynı şey İsa Mesih için de geçerlidir. O'nun yüceliği dünya var olmadan önce "Baba'nın yanındaydı" ve Yuhanna 17:5'te İsa, bunun açığa çıkması için dua etti.

"Tanrı'nın yanında veya katında sahip olmak" (para theo) ifadesi, vaat edilen ve gelecekte ödül olarak saklanan bir şeye sahip olmak için kullanılan yaygın bir İbranice deyimdir (bkz. Mt. 6:1-2). Bkz. Yeşaya 49:4: "Bana gereken adalet RAB'bin yanında, ödülüm Tanrım'ın yanında."


Yeşaya 42:8 itirazı

Ayrıca Tesliscilerin, Tanrı'nın yüceliğini bir başkasına vermeyeceğini söyleyen Yeşaya 42:8'den alıntı yaparak, İsa'nın Tanrı'dan gelen yüceliğe sahip olduğu için Tanrı olması gerektiğini ileri sürdüklerini de belirtmek gerekir. Bu argüman birkaç nedenden ötürü yanlıştır. Yeşaya 42'nin bağlamı putlarla ve Tanrı'nın yüceliğini putlarla paylaşmayacağıyla ilgilidir. Ayet bağlamı içinde ele alındığında Tanrı, kendisine itaat edenlere asla yücelik vermeyeceğini söylememektedir. Kutsal Kitapta kendisine itaat edenlere açıkça yücelik verdiğini görmekteyiz (bkz. 1.Korintliler 2:7 ve Mezmurlar 8:4-5). Dahası, Yuhanna 17:22 İsa'nın Babası'ndan aldığı yüceliği öğrencilerine verdiğini söyler. Açıkça görüldüğü gibi Tanrı, insanlara onları Tanrı'ya dönüştürmeden de yücelik verebilir.